גידול סרטני בעור יכול להופיע במגוון צורות, צבעים ומרקמים, ולכן חשוב להכיר את הסימנים הראשוניים כדי לאבחן אותו מוקדם ככל האפשר. גילוי מוקדם של סרטן העור משפר משמעותית את סיכויי ההחלמה ומאפשר טיפולים פחות פולשניים. מרבית הגידולים הסרטניים בעור מתפתחים כתוצאה מחשיפה ממושכת לשמש, אך גם גורמים גנטיים ושינויים במערכת החיסון יכולים להשפיע על הופעתם.
הקשר בין מערכת החיסון לסרטן העור
למערכת החיסון תפקיד מרכזי בזיהוי והשמדת תאים סרטניים, אך כאשר היא נחלשת – הסיכון להתפתחות גידולים בעור עולה. אנשים הסובלים מדיכוי חיסוני, כמו מושתלי איברים, חולי HIV או מטופלים שעוברים טיפולים כימותרפיים, נמצאים בקבוצת סיכון מוגברת לפתח סרטן עור, במיוחד קרצינומה של תאי הקשקש. מערכת חיסון מוחלשת מתקשה לזהות ולתקוף תאים סרטניים בשלבים מוקדמים, מה שמאפשר להם להתרבות וליצור גידול ממאיר.
מחקרים מראים כי חשיפה ממושכת לקרינה אולטרה-סגולה (UV) לא רק גורמת לנזקים ישירים ב-DNA של תאי העור, אלא גם מחלישה את התגובה החיסונית המקומית בעור. מצב זה מאפשר לתאים שניזוקו להתחמק ממנגנוני ההגנה של הגוף ולהתפתח לגידולים סרטניים. זו אחת הסיבות לכך שאנשים עם עור בהיר, אשר רגישים יותר לקרינת השמש, נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן עור.
כיום קיימים טיפולים מתקדמים שנועדו לעורר את מערכת החיסון להילחם בגידולים סרטניים, כמו אימונותרפיה, המגבירה את פעילות תאי החיסון כנגד תאים ממאירים. טיפולים מסוג זה משמשים בעיקר במקרים של מלנומה מתקדמת, אך גם בקרצינומות עור מסוימות עם פוטנציאל גרורתי. לצד זאת, שמירה על אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, פעילות גופנית והימנעות מעישון, יכולה לסייע בתמיכה במערכת החיסון ולחזק את יכולתה להילחם בהתפתחות סרטן העור.

סוגי גידולים סרטניים בעור
קיימים שלושה סוגים עיקריים של סרטן העור:
- קרצינומת תאי הבסיס (BCC) – הגידול הסרטני השכיח ביותר, בעל קצב גדילה איטי יחסית ונטייה נדירה לשלוח גרורות. מופיע לרוב כנגע מבריק או פצע שאינו מחלים, עם שוליים מורמים.
- קרצינומת תאי הקשקש (SCC) – גידול בעל פוטנציאל להתפשט לרקמות סמוכות ואף לשלוח גרורות. נראה בדרך כלל כגוש מחוספס, קשקשי או פצע שאינו מגליד.
- מלנומה – הצורה הקשה והמסוכנת ביותר של סרטן העור, אשר מתפתחת מתאים המייצרים פיגמנט. מלנומה יכולה להופיע כנקודת חן קיימת שמשנה את צבעה או גודלה, או כנקודה חדשה בעלת גבולות לא סימטריים.
סימנים מחשידים שעלולים להעיד על גידול סרטני בעור
על פי שיטת ABCDE לאבחון שינויים חשודים בנקודות חן, יש לשים לב לקריטריונים הבאים:
- A – Asymmetry (אסימטריה) – אם חצי אחד של הנגע שונה מהחצי השני.
- B – Border (גבול) – אם הגבולות אינם ברורים או מחוספסים.
- C – Color (צבע) – אם יש יותר מגוון של צבעים, כמו חום, שחור, כחול או אדום באותה נקודה.
- D – Diameter (קוטר) – אם הקוטר של הנגע גדול מ-6 מ"מ.
- E – Evolution (התפתחות) – אם הנגע משתנה בגודל, בצורה או בצבע לאורך זמן.
כמו כן, הופעת פצע שאינו נרפא תוך מספר שבועות, דימום מנגע עורי ללא סיבה, או אזור בגוון אדמדם שמתקלף או כואב – כולם דורשים בדיקה רפואית.
איך מאבחנים גידול סרטני בעור?
האבחון של סרטן העור מתחיל בבדיקה קלינית על ידי רופא עור, אשר יבדוק את הנגע בעזרת דרמוסקופ – מכשיר מגדיל שמאפשר לראות את מבנה העור באופן מפורט יותר. אם קיים חשד לגידול סרטני, הרופא ייקח ביופסיה (דגימת רקמה) לבדיקה פתולוגית, אשר תקבע האם מדובר בגידול ממאיר ומהו סוגו. במקרים מסוימים, אם קיים חשד להתפשטות של הגידול, תבוצענה בדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד או CT.
שיטות טיפול בגידולים סרטניים בעור
קיימות מספר שיטות טיפול לגידולים סרטניים בעור, והבחירה ביניהן תלויה בגודל הגידול, מיקומו, סוגו ומצבו הבריאותי של המטופל.
- ניתוח בשיטת מוהס (Mohs Surgery) – טכניקה מתקדמת המאפשרת הסרה מדויקת של הגידול, תוך שמירה על רקמות בריאות. השיטה מומלצת בעיקר לגידולים בפנים או במקומות בהם חשוב לשמר כמה שיותר רקמת עור.
- כריתה כירורגית רגילה – חיתוך הגידול יחד עם שוליים בריאים של רקמת עור, כדי להפחית את הסיכון להישנות המחלה.
- טיפול פוטודינמי (PDT) – שימוש בחומר רגיש לאור המוחדר לעור, ולאחר מכן הקרנתו בגלי אור מיוחדים כדי להשמיד את התאים הסרטניים.
- טיפול בהקפאה (Cryotherapy) – שיטה בה משתמשים בחנקן נוזלי כדי להקפיא ולהשמיד תאים סרטניים קטנים.
- טיפול בקרינה (Radiotherapy) – משמש כאשר לא ניתן לבצע ניתוח, בעיקר במקרים בהם הגידול ממוקם באזור רגיש.
- משחות רפואיות (כימותרפיה מקומית) – משחות המבוססות על כימותרפיה או אימונותרפיה, המתאימות לטיפול בנגעים שטחיים בשלבים ראשוניים.
כיצד ניתן למנוע גידולים סרטניים בעור?
כדי להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן העור, יש להקפיד על ההמלצות הבאות:
- שימוש יומיומי בקרם הגנה עם מקדם הגנה גבוה (SPF 50 ומעלה).
- הימנעות מחשיפה ישירה לשמש, במיוחד בשעות השיא (10:00-16:00).
- חבישת כובע רחב שוליים ולבישת בגדים ארוכים בעת חשיפה לשמש.
- הימנעות משיזוף מלאכותי במכונות שיזוף.
- בדיקות תקופתיות אצל רופא עור, במיוחד אם יש היסטוריה משפחתית של סרטן העור.
חשיבות הייעוץ הרפואי והתאמת הטיפול הנכון
אם הבחנתם בשינוי חשוד בעור, אל תמתינו – פנו לייעוץ רפואי בהקדם. האבחון המוקדם הוא המפתח לטיפול מוצלח ולמניעת התפשטות המחלה. אני מזמינה אתכם להגיע לפגישת ייעוץ אישית, בה נבחן את מצב העור שלכם ונבחר יחד את הגישה הטיפולית המתאימה ביותר. טיפול מקצועי, מדויק ואיכותי יבטיח תוצאות מיטביות ושמירה על בריאות העור לאורך זמן.